Det finns idag mängder av schackforum du kan välja att ta del av hemifrån din dator eller mobil. Syftet med dessa forum är att sprida kunskap om spelet samt hjälpa folk att få ut glädje av det genom att spela mot andra. Dessa forum är öppna för alla spelare oavsett nivå.Det finns många versioner av schack och det är inte säkert att ett visst forum fokuserar på just din schackform. Det är alltså värt att kolla upp vilken typ av schack de ägnar sig åt på ett visst ställe. Det är emellertid vanligt att det fokuseras på nationell och internationell tävlingsschack.

Tips på olika forum

Sveriges Schackförbund är en sajt med det mesta inom schack. Här kan du exempelvis få information om pågående tävlingar, följa diverse schackbloggar och lära sig om schack. På Schackforum.se har de som målsättning att sprida schack till så många som möjligt. Här finns också länkar till regerande världsmästare och intressant läsning om gamla mästare.På schackonline.com finns en mängd olika diskussionstrådar på ämnet schack, om allt från turneringar till nybörjartips samt spelet i stort. Schacksnack.se är ett annat forum som publicerar schackrelaterade artiklar, förmedlar nyheter på temat samt diskuterar schackrelaterade problem och lösningar. Här finns också besöksforum med olika trådar på allt som berör schack.

Schackforumens tips till nybörjaren

En genomgående ambition hos de olika schackforumen är att värna intressena hos såväl den professionella spelaren som hos nybörjaren. Ett vanligt tips till den som precis blivit schackbiten är att börja med att öva mot en schackdator eller ett nedladdningsbart schackspel. Där kan du som spelare anpassa nivån till din egen och successivt öka svårighetsgraden. För att öka intresset kan man också lära sig lite förhållandevis meningslös trivia om schack.När du känner dig tillräckligt varm i kläderna kan du ta steget vidare till att spela mot riktiga personer. Detta kan ske inom ramen för en fysisk schackklubb. Det finns såväl traditionella klubbar som skolklubbar samt mer informellt skapade schackklubbar på lokal nivå. Du kan också söka dig till de digitala spelen online.